Header image  
Mateusz Krzeszewski  
line decor
  Strona Główna  :: Oferta  :: Porady  :: Galeria   :: Kontakt
line decor
   
 
Porady

Postaram się Wam wyjaśnić podstawowe informacje na temat hodowli ptaszników.

-Terrarium

Jako ziemię dla ptasznika stosujemy najlepiej włókno kokosowe. Ewentualnie torf. Ptaszniki naziemne potrzebują niższego pojemnika o większej powierzchni poziomej.Ptaszniki nadrzewne potrzebują większej powierzchni pionowej. (Dla ptaszników naziemnych pojemnik musi być niższy a dla ptaszników nadrzewnych pojemnik musi być wyższy). Ptaszniki nadrzewne potrzebują w wystroju terrarium gałęzie, konary, rośliny ponieważ zbudują wśród nich gniazdo. Ptaszniki naziemne powinny mieć więcej ziemi ponieważ niektóre z gatunków lubią kopać i budować gniazda na ziemi.

Można też użyć dla ptaszników naziemnych kryjówek, np. połowy orzecha kokosowego, doniczki.
Każdy pojemnik potrzebuje wentylacji. W terrariach występują metalowe siatki o drobnych oczkach. W plastikowych pojemnikach trzeba zrobić dziury w pokrywce i w górnej części ścian bocznych.

Młode pająki (L1-3)* zależnie od gatunku trzymamy w pojemnikach od kliszy fotograficznej.
Małe pająki (L3-6) zależnie od gatunku trzymamy w pudełkach na mocz.
Średnie pająki (L6-9) zależnie od gatunk trzymamy w pojemnikach po sałatkach, surówkach, małych faunaboxach.
Duże pająki (od L9) trzymamy w odpowiednich wielkością terrariach.

*Potocznie oznaczenie L (Level) oznacza po której wylince jest pająk.


-Temperatura.

Do prawdiłowego rozwoju wystarczy temperatura w zakresie  22-28 czyli temperatura pokojowa.
Gdy ktoś ma zimno w pokoju lub chciał by osiągnąć lepsze rezultaty może podgrzewać pojemniki/ terraria żarówkami o mocy 15-40 W lub kablami grzewczymi. Trzeba pamiętać o odpowiedniej odległości żarówki od terrarium gdyż można pająka przegrzać. W przypadku wysokiej temperatury pamiętamy o odpowiedniej wilgotności żeby pająka nie przesuszyć.

-Wilgotność.

Część torfu co jakiś czas spryskujemy przegotowaną wodą tak aby był wilgotny, lecz nie przesadzamy aby nie było błota. Wilgotność powinna utrzymywać się w granicach 70%. Można użyć do spryskiwania spryskiwaczy ogrodowych. U mniejszych pająków, ziemie spryskujemy strzykawkami lub pipetami. Pamiętamy o odpowiedniej wentylacji żeby uniknąć pleśni i grzybów.

-Pokram.

Młode pająki karmimy kawałkami larw mączniaka młynarka, larwami much (tzw. pinki) lub wylęgiem świerszcza i karaczana. Pokarm podajemy co 2-3 dni (przy czym pająk może nie jeść przez dłuższy czas co może oznaczać nadchodzącą wylinke). Koniecznie musimy pamiętać żeby po kilku dniach po zjedzonym posiłku wyciągać resztki pokarmu. Zapobiega to powstawaniu pleśni.
Podrostki (L5- L10) karmimy średnimi/ dużymi świerszczami, karaczanami, mączniakami też co 2-3 dni. Na tym etapie rozwoju, przy dobrych warunkach, pająki efektywnie polują i potrafią zjadać dużo pokarmu.
Dorosłe jedzą 1 na tydzień/ 2 tygodnie duży pokarm taki jak większe gatunki karaczanów (K. brazylijski, argentyński), szarańcze. Można podawać też myszy oraz krojone mięso raz na 2-4 tyogdnie.

-Wylinka

Ptaszniki rosną skokowo, to oznacza że co jakiś czas zrzucają stary pancerz i dzięki temu są większe. Proces ten nazywa się linieniem. Ptasznik dłuższy czas przed linieniem nie przyjmuje pokarmu, jest mało aktywny, nie wychodzi na powierzchnię, jego odwłok jest gruby i duży, ciemnieje, niekiedy jest połyskujący. Kilka godzin przed wylinką ptasznik przewraca się na plecy. Następnie wychodzi ze starej skóry wyciągając karapaks, nogi i odwłok. Po wylince ptasznik jest jasny, bardzo podatny na uszkodzenia (jego nowy pancerz nie stawrdniał). Po wylince w zależności od wielkości pająka, ptasznik nie je od 5 dni do 2 tygodni. Po tym czasie można zacząć karmić pupila.

-Akcesoria

Do obsugi ptaszników są nam potrzebne:

  • penseta długości 20-30 cm
  • patyczek bambusowy długości min. 30 cm
  • spryskiwacz
  • pojemnik do łapania/ transportu ptaszników
  • latarka/ lampka do oglądania (np. w nocy)